”Polargranit” eller Masikvartsit
I virkeligheden er den såkaldte polargranit ikke en granit, men en kvartsit, der har fået navnet Masikvartsit opkaldt efter bygden Masi ved Kautokeino i Nordnorge. Kvartsit er en meget hård, metamorft omdannet bjergart, der består overvejende af mineralet kvarts. Derudover indeholder kvartsiten blandt andet også fuchsit, der er det glimmermineral, som giver den flotte grønne farve. Fuchsit er en variant af glimmermineralet muskovit, der er rig på krom.
Masikvartsiten er af nogle forskere blevet tolket som oprindeligt sand med indhold af lidt ler, der under en spredning af oceanbunden er blevet begravet så dybt under jordskorpen, at den er blevet udsat for metamorf omdannelse på grund af høje temperaturer eller tryk. Dette bevirkede en omdannelse af de oprindelige mineraler til en kvartsit med indhold af fuchsit. Det er oprindelige lermineraler, der er blevet omdannet til grønne glimmermineral fuchsit, der giver den flotte farve i Masikvartsit.
Masikvartsiten er fra den prækambriske periode, mere nøjagtigt fra den del, der benævnes Palæoproterozoikum, som er perioden, der varede fra 2500 til 1600 millioner år siden. På det tidspunkt var der et meget lavere iltindhold i atmosfæren og havet end i dag, og de eneste levende organismer, der fandtes, var bakterier og primitive alger.